eee

Bli bättre på att spara pengar – Experternas 3 bästa tips för att komma igång

Vill du bli bättre på att spara pengar, äntligen lyckas med löftet om att träna regelbundet eller bara lära dig vetenskapligt bevisat effektiva metoder för att komma igång och lyckas med nya vanor? Då är det här inlägget för dig.

Oavsett om det handlar om sparande, att börja träna, sluta röka eller att skaffa andra nyttiga och bra vanor har vi nog alla upplevt känslan av misslyckande när vi inte klarat av att nå våra ibland högt satta mål. Kul är det inte, men det är inte heller så konstigt. Att lyckas med en ny vana kräver nämligen (tyvärr) ofta lite mer än att vi bara bestämmer oss. Den goda nyheten är att det finns tekniker som gör det lättare att nå målen vi vill uppfylla.

Bli bättre på att spara pengar med vetenskapliga metoder

För att lyckas med det vi vill (lära sig ett språk, uppfylla en dröm, sluta slöscrolla på mobilen, komma igång med träningen…) behöver vi, utöver att verkligen vilja det, hitta metoder som ger oss rätt förutsättningar.

Att bara säga till sig själv att “nu ska jag börja spara pengar” eller “nu ska jag bli en person som springer” fungerar bara för ytterst få personer, eftersom det tar kraft och energi att lära in ett nytt beteende (eller göra sig av med ett man redan har.) Och eftersom kraft och energi är något vår hjärna helst hushåller med, är det ofta lite svårt och tar tid att verkligen få till en ny vana.

Därför behöver de flesta av oss helt enkelt hitta metoder för att få in det nya beteendet som en hållbar vana. Annars är risken att vi sparar (eller springer) några gånger och sedan rinner det hela ut i sanden. Låter det bekant? Du är i så fall verkligen inte ensam.

Forskning hjälper dig skapa nya vanor

På Dreams jobbar tre stycken forskare som alla är experter på hjärnan och våra beteenden. Deras arbetsuppgifter handlar om att hitta knep och tricks som gör det lättare och roligare för dig att spara – ibland så enkelt att det inte ens märks att du gör det (har du testat Tjuven?). Men de sitter självklart också på en hel del andra insikter kring hur hjärnan fungerar och hur vi bäst jobbar med den – inte mot den.

I den här artikeln har vi samlat deras tre bästa tips för hur du kommer igång med och lyckas hålla liv i en ny vana – oavsett om det handlar om att bli bättre på att spara pengar, eller att äntligen komma igång med löpningen.

Tips 1: Nystartseffekten

Alla som någon gång tänkt “På måndag kommer jag sätta igång med mitt nya liv/gå och lägga mig i tid/sluta äta godis/börja promenera till jobbet osv osv” räck upp en hand. Det handlar om att hjärnan oftast är mer motiverad om det finns ett tydligt startskott för det du vill börja göra.

Att börja med en ny vana eller beteende på en tidpunkt som erbjuder en slags naturlig övergång känns rent psykologiskt både bättre och är lättare än att starta “mitt i”. Det ger oss nämligen chansen att samtidigt som vi börjar det nya, även lämna det gamla bakom oss, skifta fokus och starta om livet.

På så sätt kan du använda den första dagen i veckan, månaden, på året, terminen eller när du kommit tillbaks från semestern som ett vitt blad, fritt för hjärnan att fylla i med nya bra rutiner, samtidigt som du lämnar det “gamla jaget” bakom dig i föregående vecka, månad, år…

Nystarten hjälper oss reflektera över vårt liv och vad vi vill och ger oss också energi och viljestyrka att förändra det – men effekten håller inte i sig över tid. Ju längre ifrån tidpunkten för nystarten du kommer desto lättare är det att tappa fart och motivation i den nya vanan. Har du någonsin haft nyårslöften känner du säkert igen känslan.

Vårt bästa råd är därför att smida medan järnet är varmt och motivationen som högst. Vill du komma igång med ett nytt ekonomiskt beteende – sätt då upp ett automatiskt sparande i Dreamsappen, starta det där fondsparandet eller vad det nu är som kommer hjälpa dig till bättre ekonomi början av perioden och skörda frukterna av ditt goda beslut även när nystartseffekten sedan börjar mattas av.

Är du däremot fast besluten att både komma igång med OCH aktivt hålla liv i dina nya goda vanor ska du kolla in tips två och tre, som med fördel kombineras med nystartseffekten.

Tips 2: Temptation bundling, eller “en bra vana och en vana du älskar”

Temptation bundling (som betyder “para ihop med något lustfyllt”) innebär att du kombinerar en handling du vet att du borde göra (spara/springa) som du kanske inte gillar eller som är jobbig/svår med en lustfylld och härlig handling du verkligen älskar. Det låter kanske inte som något speciellt, men det är faktiskt vetenskapligt bevisat som en supereffektiv metod för dig som vill lyckas med en ny rutin.

Det kan till exempel funka såhär: Du har svårt att motivera dig att gå till gymmet, men du älskar att lyssna på spännande deckar-ljudböcker. Ett sätt att para ihop dessa två saker och skaffa en ny, bra vana på köpet skulle då kunna vara att du gör en deal med dig själv att bara  lyssna på böckerna när du är på gymmet.

Samma metod kan förstås också hjälpa dig att bli bättre på och lyckas med ditt sparande. Att hitta ett för dig härligt beteende du gärna ägnar dig åt och para ihop det med ditt sparande (som du vet att du borde göra) är ett perfekt “lockbete”. Exakt vad det ska vara och hur du ska göra det är upp till dig, men du skulle till exempel kunna se till att alltid spara samma summa som priset för afterwork-ölen. Eller bestämma dig för att spara varje gång du ser ett avsnitt av din favoritserie.

Det låter simpelt, men en anledning till att den här metoden är så effektiv är att den gör det lite härligare att få in en ny vana, vilket är bra motivation för din hjärna eftersom den i allmänhet älskar belöningar.

Att träna in nya vanor och rutiner är ofta svårt och jobbigt, eftersom det ju ibland rör sig om att försöka tvinga oss att göra saker vi kanske egentligen inte riktigt har lust med. Det kan lätt bidra till att skapa en dålig spiral av ångest där vi kämpar med oss själva för att lyckas med något som tar emot, och så blir vi besvikna och känner oss dåliga om vi misslyckas.

Genom att istället ta rygg på en vana vi njuter av, får det nya beteendet en mycket mer positiv och rolig inramning vilket i sin tur ger mycket bättre förutsättningar för att lyckas i längden.

Tips 3: Habit stacking, eller att stapla vanor på varandra

Låt oss vara ärliga, nyckeln till att lyckas med nya vanor och beteenden handlar ofta om att överlista hjärnan – vars grundinställning är att säga nej till allt nytt (och jobbigt) du försöker introducera i ert liv.

Hjärnans främsta uppgift ur ett historiskt och evolutionärt perspektiv har nämligen varit att se till att du har tillräckligt mycket energi för att klara dig ur livsfara (tänk springa från farliga djur eller ha tillräckligt med krafter för att klättra upp för ett berg för att hitta mat).

Den är därför väldigt bra på att vilja ta det lugnt och mata sig själv med energi och positiva kickar (Netflix, nätshopping, godis…) Eftersom det i dagens samhälle inte alltid är det bästa framgångsreceptet får vi därför ta till tricks och knep för att lyckas överlista hjärnan när den vill slänga in käppar i hjulen för våra nya vanor.

Ett sådant knep är habit stacking, som i princip innebär att smyga in en ny vana i en serie av vanor du redan har och stapla dem på varandra. På så sätt kan du kamouflera ett nytt beteende och få med hjärnan på noterna av bara farten.

Forskning visar att detta är ett av de bästa sätten att anamma en ny rutin, eftersom du får draghjälp av ett redan invant beteende. När du gör något vanligt som att borsta tänderna, klä på dig och ta bussen till jobbet känner sig hjärnan bekväm, den har gjort det här 1000 gånger förut och kan därför koppla av, vilket vi redan vet att den tycker om.

Att då introducera ett nytt beteende, som att hoppa av fyra stationer tidigare och gå sista biten, slinka inom gymmet eller kanske spara 100 kronor till ditt pensionsspar kommer göra det lättare för den nya vanan att fastna eftersom den åker snålskjuts på redan upptrampade spår i hjärnan.

Fler hjälpmedel för att spara pengar

Nu har du fått lära dig tre metoder som går att använda för att lyckas med alla sorters nya vanor eller beteenden – från att spara pengar till träning till skolan eller vilket livsstilsval som helst.

För att lyckas specifikt med ditt sparande – något som är svårt för de flesta av oss – kan det ibland vara effektivt med kompletterande hjälpmedel, att använda tillsammans med metoderna vi beskrivit. Det kan tillexempel vara att ta hjälp av en sparapp, skapa en budget eller inspireras av andra människor som har gjort eller gör samma förändring.

Du kan läsa mer om Dreams och nyttan av en sparapp här. Vi har även skapat en lista med sparhack baserade på nya höstvanor som inspiration i appen, så spana in den för inspiration till förändring.

Lycka till!